U trendu

Tajvan prijavio nove kineske avione u zoni protivvazdušne odbrane

TAJPEJ – Tajvan je danas prijavio približavanje 29 borbenih aviona Narodnooslobodilačke vojske Kine u regionu ostrva za 24 sata, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu ministarstva, 29 aviona i četiri plovila kineske vojske registrovano je oko Tajvana do šest sati ujutro, prenosi TAŠ.

U identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane ostrva, ušao je 21 borbeni avion, a kineska vojska je koristila lovce J-16 i J-10, dodalo je Ministarstvo odbrane.

Tajvan je drugi dan zaredom izvestio o približavanju velikog broja kineskih borbenih aviona, a u sredu je registrovano 25 letelica i tri broda u blizini ostrva.

U ponedeljak je pomorski patrolni avion američke mornarice P-8A preleteo Tajvanski moreuz, a kinesko Ministarstvo odbrane oštro je protestovalo zbog leta, navodi TAŠ.

Zvanični Peking smatra Tajvan provincijom Kine, i tvrdi da ima suverenitet, suverena prava i jurisdikciju nad Tajvanskim moreuzom.

Poslednjih godina američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih država, poput Britanije i Kanade, plove kroz moreuz, koji smatraju za međunarodni plovni put, izazivajući protete Pekinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar