Tajvan: Priznao ubistvo, ali zbog politike na slobodi

HONGKONG – Jedan građanin Hongkonga priznao je da je ubio svoju devojku na Tajvanu, ali, ako bi ga Hongkong izručio Tajvanu, to bi značilo da priznaje to kinesko ostrvo kao nezavisnu državu, piše Dojče vele.

Ubica je, stoga, na slobodi, prenosi Dojče vele, ističući da je on osuđen samo na zatvorsku kaznu zbog „pranja novca“ i zloupotrebe tuđe kartice.

Čan Tong Kai je u sredu napustio zatvor Klirvoter Bej Rod u Hongkongu, gde je proveo 29 meseci zbog pranja novca.

On je u februaru prošle godine, objašnjava Dojče vele, bio na odmoru na Tajvanu sa svojom devojkom Pun Hiu Ving, takođe iz Honkgonga, a kad je saznao da je ona u petom mesecu trudnoće sa svojim bivšim dečkom udavio ju je iz ljubomore.

Leš je sakrio u kofer i ostavio ga u jednom parku, ali je njegov zločin otkriven zahvaljujući finansijskim transakcijama koje je obavljao karticom ubijene devojke.

Pošto je priznao ubistvo, Tajvan je podneo zahtev za izrucenje, i to tri puta.

Međutim, zakonom u Hongkongu zabranjeno je izručenje njegovih stanovnika „na kineske teritorije izvan područja Hongkonga“.

Ova bivša britanska kolonija, koja je 1997. vraćena Kini, ima ugovor o izručenju sa 20 zemalja, ali su izručenja u centralnu Kinu, Makao i Tajvan i dalje tabu.

Ako bi se Tajvan dogovorio sa Hongkongom o izručenju Čan Tong Kaija, to bio bio diplomatski uspeh za vladu u Tajpehu što bi, objašnjava Dojče vele, značilo da se radi o „zvanicnom dogovoru dve suverene države – Kine i Tajvana“.

Čenu, na kraju, nije suđeno za ubistvo, jer se ono nije desilo na teritoriji Hongkonga.

Šefica uprave Hongkonga Kerli Lam je u februaru ove godine pokušala iz tog razloga da promeni zakon o izručenju, ali je on naišao na masovan otpor građana i izazvao proteste.

Demonstranti se boje da bi građani Hongkonga na taj način bili izloženi neograničenoj političkoj samovolji kineskog pravosuđa.

U međuvremenu, predlog zakona je povučen, ali se protesti nastavljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.