U trendu

Tajvan: Radujemo se produbljivanju saradnje sa SAD

TAJPEJ – Šef predsedničkog kabineta tajvanske predsednice Caj Ing-ven izjavio je danas, nakon njenog sastanka sa delegacijom američkih poslanika, da se Tajvan raduje nastavku produbljivanja saradnje sa SAD, koja obuhvata i zajedničko održavanje stabilnosti u Indo-pacifičkom regionu.

„Tajvan i SAD su uvek bili odani partneri koji dele demokratske vrednosti. Radujemo se nastavku produbljivanja saradnje sa Amerikom i zajedno ćemo održati prosperitet i stabilnost u Indo-pacifičkom regionu“, rekla je Cai, prenosi agencija RIA Novosti.

Ona je, takođe, napomenula da „u pozadini rastućeg autoritarizma u svetu“, Tajvan želi da proširi trgovinsku i ekonomsku saradnju sa „prijateljima širom sveta koji dele iste demokratske vrednosti“, da zajedno sa njima formira sigurne proizvodne lance i lance snabdevanja.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je u nedelju saopštilo da je delegacija američkih poslanika predvođena senatorom Edom Markijem stigla na Tajvan.

Ministarstvo odbrane Kine ističe da poseta američkih poslanika Tajvanu narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

U saopštenju Pekinga se još jednom upozorava da je upotreba Tajvana za kontrolu nad Kinom osuđena na neuspeh.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine je danas održala nove vežbe u blizini Tajvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar