U trendu

Tajvan uputio saucesce i nudi pomoc Kini posle zemljotresa

TAJPEJ – Tajvanske vlasti uptile su saučešće Kini zbog razornog zemljotresa u provinciji Sečuan i poručile da su spremne da pošalju spasioce, u znak dobre volje, uprkos vojnim tenzijama sa Pekingom koje traju nedeljama, prenosi Rojters.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven izrazila je „saosećanje i zabrinutost“ nakon zemljotresa u ponedeljak u jugozapadnoj Kini, u kojem je poginulo najmanje 46 ljudi, saopšteno je iz njenog kabineta.

Osim saučešća porodicama poginulih , ona je poručila da se nada da će akcije traganja i spasavanja i rad na oporavku nakon katastrofe moći da se odvijaju nesmetano i da će se normalan život nastaviti što je pre moguće, navodi se u saopštenju.

Tajvanska vatrogasna služba je odvojeno saopštila da je okupila spasilački tim od 40 ljudi, jednog psa tragača i pet tona opreme koji bi odmah mogli da krenu ka Kini, ako dobiju uputstva da to urade, navodi britanska agencija.

Kina nije saopštila da li će dozvoliti timove iz inostranstva kao pomoć u operacijama potrage i spasavanja.

Tajvan, koji i sam često trpi posledice zemljotresa, poslao je tim u Kinu 2008. godine nakon što je ogroman potres pogodio istu provinciju Sečuan, usmrtivši skoro 70.000 ljudi i nanevši veliku materijalnu štetu, prenosi Rojters.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale pogodio je juče kinesku provinciju Sečuan, a pod ruševinama je život izgubilo najmanje 46 ljudi, javila je agencija Sinhua.

U najjačem zemljotresu koji je od 2017. pogodio provinciju Sečuan neki putevi i kuće u blizini epicentra oštećeni su od klizišta, dok su komunikacije prekinute u najmanje jednoj oblasti, preneo je Rojters.

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila je početkom avgusta na Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, što je izazvalo nezadovoljstvo Pekinga i navelo ga da započne vojne manevre oko ostrva.

Kasnije je Tajpej posetilo nekoliko američkih senatora i guvernera. Kina je te posete ocenila kao provokacije i mešanje u njena unutrašnja pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.