U trendu

Tajvan zahvalan SAD za konkretne bezbednosne akcije

TAJPEJ – Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju izrazilo je danas „iskrenu zahvalnost“ Sjedinjenim Američkim Državama za preduzimanje „konkretnih akcija“ u cilju održavanje bezbednosti i mira u Tajvanskom moreuzu i regionu, prenosi Rojters.

Saopštenje tajvanskog ministarstva je usledilo kao odgovor na komentare američkog koordinatora za Indo-Pacifik Kurta Kembela, koji je u petak poručio da je Kina „preterano reagovala“ na nedavnu posetu Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

U saopštenju ministarstva se kaže da je kinesko „ničim izazvano vojno i ekonomsko zastrašivanje“, „još više ojačalo jedinstvo i otpornost globalnog demokratskog tabora“, navodi britanska agencija.

Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven izjavila je u četvrtak da je vojna pretnja za ostrvo, koju predstavlja Kina, „i dalje visoka“.

„Tajvan se neće upuštati u eskalaciju sukoba niti izazivati sporove, ali je čvrsto rešen da brani svoj suverenitet i nacionalni identitet, štiti demokratiju i slobodu“, rekla je ona.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete američke zvaničnice Tajpeju , 2. i 3. avgusta, što je izazvalo oštre kritike Kine.

Kineska vojska je nakon toga, 4. avgusta, započela vežbe velikih razmera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana.

Vojska je saopštila u sredu da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu, a Rojters navodi da se čini da su se kineske vojne aktivnosti nakon toga oko ostrva smanjile.

Peking je istog dana predstavio i svoju strategiju rešavanja tajvanskog pitanja, kroz Belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“, u kojoj je poručio da su mirno ujedinjenje i „jedna zemlja-dva sistema“ osnovni principi za rešavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom, što su vlasti u Tajpeju u četvrtak odbacile.

Peking je naveo i da „neće odustati od upotrebe sile“ i da „zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere“ u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti na ostrvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar