U trendu

Taksisti u Rimu protestuju zbog straha od konkurencije

RIM – Stotine taksista u Italiji su već dva dana u štrajku zbog planova vlade da dozvoli veću konkurenciju, a danas se šačica vozaća vezala lancima u znak protesta na trgu ispred kancelarije italijanskog premijera Marija Dragija.

Brojni vozači iz Rima i Napulja bučno su protestovali u glavnoj rimskoj ulici i nedaleko od centralnog trga Piaca Venecija, prenosi AP.

Navodi se da je nekoliko demonstranata upalilo obojene dimne rakete kako bi privuklo pažnju, a njihovi automobili bili su parkirani na drugim mestima u italijanskoj prestonici.

Vozači su najavili da će nastaviti sa protestima bar još jedan dan.

Skupštinska komisija danas je trebalo da raspravlja o predlogu zakona o konkurenciji u taksi sektoru.

Za to vreme je u Torinu više od 200 vozača parkiralo taksije na glavnom trgu u sličnom protestu, saopštila je italijanska novinska agencija ANSA.

Dodaje se da su i u Milanu, finansijskoj prestonici Italije, taksisti planirali skupštinu kasnije danas na kojoj će odlučivati o strategiji protesta.

AP navodi da se vozači protive mogućnosti da italijanska liberalizacija taksi usluga uključi operatere za deljenje vožnje poput Ubera, ali se Italija suočava sa insistiranjem Evropske unije da dozvoli veću konkurenciju u transportu, kao i u drugim sektorima.

Dragi je odlučan da podstakne reforme kako bi otvorio italijansku ekonomiju u sklopu napora da dobije milijarde evra iz fondova EU za oporavak od pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.