U trendu

Talibani blizu odluke da dozvole devojčicama polaganje mature?

KABUL – Šef odeljenja za obrazovanje u Avganistanu Ehsanulah Kitab rekao je danas da će devojčicama ove nedelje biti dozvoljeno da polažu maturske ispite, uprkos tome što im je pristup školama zabranjen od kako su talibani došli na vlast u maju prošle godine.

Ova odluka odnosi se na devojčice u 31 od 34 avganistanstke provincije u kojima zimski školski raspust počinje krajem decembra, prenosi novinska agencija AP, koja se poziva na dva dokumenta talibanskog ministarstva obrazovanja u koja je imala uvid.

Direktorka jedne srednje škole u Kabulu rekla je za medije da su ovi ispiti „besmisleni“, zato što će devojčice iz dvanaestog razreda imati samo jedan dan za polaganje ispita iz 14 predmeta, a direktor druge srednje škole je naveo da većini učenica nedostaju udžbenici, prenosi AP.

Kako navodi ta agencija, talibani su nakon preuzimanja vlasti prošle godine nakon 20 godina rata, obećali umerenu vladavinu, uz osnaživanje prava žena i manjina, ali umesto toga primenjuju svoje tumačenje islamskog zakona, odnosno šerijata, što uključuje zabranu studiranja za žene. Kako navodi AP, poslednji razvoj događaja nagoveštava da će devojčicama koje polože maturu biti dozvoljeno da se prijave na studije.

Postupanje talibana prema ženama naišlo je na osudu međunarodne zajednice, a ranije ovog meseca tim eksperata UN je ocenio da to može predstavljati zločin protiv čovečnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar