U trendu

Talibani osudili napad SAD na ISIS-K

KABUL – Talibani osuđuju napad SAD na pripadnike terorističke grupe ISIS-K i smatraju da je to bio „očigledan napad na avganistansku teritoriju“, izjavio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid za Rojters.

„Trebalo je da nas SAD obaveste o napadu“, naglasio je Mudžahid.

Dodao je da su u napadu SAD dve osobe ubijene, a dve žene i dete ranjeni.

On je u ime avganistanskih talibana apelovao na zapadne zemlje da održe diplomatske odnose sa Avganistanom, dodavši da je teško u ovom trenutku predvideti da li će žene biti deo nove avganistanske vlade.

„Odluku o ovom pitanju doneće naši lideri“, dodao je portparol.

Talibani su postavili 33 guvernera i šefova policije u 34 avganistanske provincije, dodaje.

„Očekujemo da uskoro preuzmemo potpunu kontrolu nad kabulskim aerodromom, kada odu snage SAD iz Avganistana. Sastav vlade ćemo objaviti narednih dana“, kazao je Mudžahid.

Američki general-major Vilijem Tejlor rekao je prethodno da su u napadu ubijena dva visoko rangirana pripadnika ogranga Islamske države u Avganistanu – ISIS-K, a da je još jedan ranjen u napadu dronom u provinciji Nagarhar, na istoku Avganistana.

AP navodi da za sada nema informacija o tome da li su ubijeni pripadnici ISIS-K povezani sa terorističkim napadom kod aerodroma u Kabulu u kojem je u četvrtak poginulo više od 100 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.