U trendu

Talibani pozivaju na saradnju i traže odmrzavanje novca

DOHA – Talibanske vlasti u Avganistanu pozvale su međunarodnu zajednicu na saradnju i dobre odnose, ali su izbegle da se čvrsto opredele za omogućavanje obrazovanja devojčicama uprkos zahtevima koji dolaze iz sveta da se svoj avganistanskoj deci omogući povratak u školu.

Skoro dva meseca nakon što je bivša vlada koju je podržavao Zapad napustila zemlju,a pobunjeničke snage ušle u Kabul, nova talibanske vlasti pokušavaju da unaprede odnose sa drugim zemljama kako bi pomogle u sprečavanju katastrofalne ekonomske krize.

„Međunarodna zajednica umesto pritisaka treba da počne da sarađuje sa nama. Ovim bi zaustavili nesigurnost, a istovremeno bi se pozitivno angažovali u svetu“, poručio je vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Amir Kan Mutaki na događaju koji je organizovao Centar za konflikte i humanitarne studije u Dohi, prenosi Rojters.

Talibani su do sada odbijali da daju dozvolu devojčicama da se vrate u srednju školu, što je jedan od ključnih zahteva međunarodne zajednice, nakon što je prošlog meseca vlada u Kabulu donela odluku da se škole iznad šestog razreda ponovo otvore, ali samo za dečake.

Mutaki je poručio da talibanska vlada pažljivo odmerava svoje poteze, ali da je na vlasti samo nekoliko nedelja i da se ne može očekivati da će dovršiti reforme koje međunarodna zajednica nije uspela da sprovede za 20 godina.

Talibanski ministar je ponovio pozive Vašingtonu da odmrzne više od devet milijardi dolara rezervi avganistanske centralne banke koje se čuvaju izvan zemlje, ali je rekao i da vlada ima prihode od poreza, carinskih tarifa i poljoprivrede ako ta sredstva ostanu zamrznuta.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije je poručio da su talibani prekršili obečhanja o garantovanju prava ženama i devojčicama i da ne postoji način da se ekonomija popravi ako ženama bude zabranjeno da rade.

On je naglasio i da međunarodna zajednica mora pronaći načine za slanje novca u avganistanku ekonomiju kako bi sprečila poptuni kolaps.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.