U trendu

Talibani: Snage otpora u Panširu iznele iracionalne zahteve

KABUL – Talibani su danas saopštili da nisu uspeli da pronađu mirno rešenje sa pokretom otpora u Dolini Panšir zbog „iracionalnih zahteva“ koje su njihovi predstavnici izneli, javlja Al Džazira.

Prema izjavama talibana, pokret otpora je tražio da zadrži oružje, a Ahmad Masud, lider Panšira, jedine provincije koja nije pala pod kontrolu talibana, tražio da u novoj avganistanskoj vladi njegov pokret bude zastupljen sa 30 odsto.

Od pada Kabula 15. avgusta, Panšir je jedina provincija koja se uspešno odupire talibanima, dok se i u severnoj provinciji Baghlan neke lokalne grupe sukobljavaju sa talibanskim snagama.

Masud, sin Ahmada Šaha Masuda, vođe Tadžika kojeg su devedesetih godina ubili talibani, u provinciju Panšir je okupio nekoliko hiljada pristalica, sastavljenih od lokalnih milicija i ostataka jedinica vojske i specijalnih snaga.

On je pozvao na pregovore sa talibanima, ali je saopštio i da će se njegove snage odupreti ako njihova provincija bude napadnuta.

Značajne snage talibana prebačene su u to područje, a dve su do vodile pregovore i izbegavale borbe pre nego što su u utorak talibani izgubili osam boraca u sukobima sa snagama otpora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.