U trendu

Talibani: Ubijeni civili u napadu americkim dronom

KABUL – Portparol talibana Zabihulah Mudžahid izjavio je danas da je u napadu američkim dronom na osumnjičenog bombaša samoubicu u nedelju u Kabulu, bilo civilnih žrtava, i osudio je SAD zbog toga što nisu obavestile talibane pre nego što su naložile napad.

Mudžahid je za kinesku državnu televiziju CGTN rekao da je u napadu dronom poginulo sedam ljudi, a takvu akciju SAD na stranom tlu je okarakterisao kao nezakonitu, prenosi Rojters.

„Ako je postojala bilo kakva potencijalna pretnja u Avganistanu, to je trebalo da bude prijavljeno nama, a ne da bude izveden samovoljan napad koji je rezultirao civilnim žrtvama“, rekao je Mudžahid u pismenom odgovoru CGTN-u.

Zvaničnici Pentagona su saopštili da se bombaš samoubica, u ime ISIS-K, lokalnog ogranka Islamske države, pripremao da izvede napad na aerodrom u Kabulu, gde su američke trupe u poslednjoj fazi povlačenja iz Avganistana.

Američka Centralna vojna komanda je saopštila da istražuje izveštaje o civilnim žrtvama usled napada bespilotne letelice u nedelju.

Mudžahid je, takođe, osudio SAD za napad dronom u subotu u kojem su stradala dva militanta Islamske države u istočnoj provinciji Nangarhar. Portparol talibana je rekao da su u tom napadu ranjene dve žene i jedno dete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.