Talibani uhapsili poznatog univerzitetskog profesora

KABUL – Talibanske vlasti u Avganistanu uhapsile su poznatog univerzitetskog profesora i otvorenog kritičara Fajzulu DŽalala, saopštio je danas portparol novih avganistanskih vlasti.

Talibani su optužili profesora za pisanje „besmislica na društvenim mrežama, koje su provocirale ljude protiv vlasti i poigravale se ljudskim dostojanstvom“, navodi AP.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid je na Tviteru objavio da je profesor u nadležnosti talibanske obaveštajne službe, prenela je američka agencija.

DŽalalova ćerka Hasina potvrdila je u objavi na Tviteru da je njen otac uhapšen i pozvala da

Avganistanski TV kanal TOLO gde je profesor bio čest gost kao komentator, objavio je na Tviteru da je DŽalal uhapšen zbog „navodnih optužbi protiv vladinih službi,“ prema navodima bezbednosnog izvora.

Američka agencija u izveštaju navodi da još uvek nema zvaničnog odgovora iz vlade u Kabulu o ovom hapšenju.

DŽalal je suprug jedne od prvih predsedničkih kandidata u ovoj zemlji, Masude DŽalal, koja se kandidovala protiv bivšeg predsednika Hamida Karzaija 2004. godine.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom u avgustu prošle godine, uoči haotičnog povlačenja američkih trupa, nakon skoro 20 godina rata.

Avganistan se suočava sa humanitarnom krizom velikih razmera, a hapšenje istaknutog aktiviste za ljudska prava, kako navodi AP, zakomplikovaće dostavljanje humanitarne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar