U trendu

Talibani uspostavili specijalni bataljon bombasa samoubica

KABUL – Talibani su uspostavili specijalni bataljon bombaša samoubica na severu zemlje kako bi zaštitili granice sa Kinom i Tadžikistanom, rekao je danas zamenik guvernera provincije Badakšan Mula Nisar Ahmad Ahmadi.

„Poseban odred samoubica po imenu Laškar-e Mansur biće raspoređen do avganistanskih granica“, citirala je guvernera lokalna novinska agencija Hama Pres.

Kako navodi agencija Tas s, bombaši samoubice iz ovog odreda učestvovali u teroristickim napadima na snage svrgnute vlade i pripadnike međunarodne koalicije koja je bila predvođena Sjedinjenim Američkim Državama.

„Poraz Sjedinjenih Država bio bi nemoguć bez ovoga odreda. Ti hrabri ratnici nose posebne eksplozivne pojaseve i koristili su ih za miniranje američkih baza u Avganistanu “, rekao je Ahmadi.

Nakon što su Sjedinjene Države objavile planove za povlačenje svojih trupa iz Avganistana, talibani su započeli veliku operaciju zauzimanja države pod svojom kontrolom.

Agencija Tas s podseća da su 6. septembra objavili da je obezbeđena potpuna kontrolu nad celom teritorijom Avganistana, a sledećeg dana su predstavili novu vladu koju čine samo članovi pokreta, od kojih su većina etnički Paštuni.

Do sada nijedna država nije priznala legitimitet talibanske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.