U trendu

Talibani uveli niz ograničenja za medije

KABUL – Talibanska administracija uvela je danas niz ograničenja za avganistanske medije, uključujući zabranu televizijskih drama u kojima se pojavljuju glumice i naređenje voditeljkama vesti da nose „islamski hidžab“.

Avganistansko Ministarstvo za sprečavanje poroka i promociju vrlina uvelo je ove nedelje devet pravila, izjavio je portparol talibanske administracije, koja su, kako dodaje, uglavnom usredsređena na zabranu svih medija koji se suprotstavljaju „islamskim ili avganistanskim vrednostima“, prenosi agencija Rojters.

Neki ukazi su bili posebno usmereni na žene, što će verovatno izazvati zabrinutost međunarodne zajednice.

„Te drame… ili emisije u kojima su glumile žene ne bi trebalo da se emituju“, navodi se u pravilima, dodajući da bi novinarke u etru trebalo da nose „islamski hidžab“, bez definisanja šta to znači.

Pravila su, međutim, izazvala kritike međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava „Hjuman rajts voč“ (HRW), koja je poručila da se sloboda medija u zemlji pogoršava.

„Nestanak bilo kakvog prostora za neslaganje i pogoršanje ograničenja za žene u medijima i u umetnosti je poražavajuće“, izjavila je Patriša Gosman, pomoćnica direktora HRW-a za Aziju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.