U trendu

Talibani zabranili ženama da posećuju restorane sa baštama i parkove

Talibani su u severozapadnoj avganistanskoj provinciji Herat zabranili porodicama i ženama da ulaze u bašte restorana i parkove, saopštili su danas zvaničnici i komentarisali niz svojih sličnih odluka.

Vlasti su to odlučile jer su teolozi i javnost negodovali što se na takvim mestima žene mogu sresti s – muškarcima.

Takva zabrana za parkove već postoji u Kabulu od novembra prošle godine.

To je još jedno u nizu ograničenja koje Talibani uvode od kako su u avgustu 2021. godine preuzeli vlast.

Talibanska vlast zabranila je devojčicama da pohađaju osnovne škole dalje od šestog razreda, a ženama univerzitet, zabranjen im je i rad u većini delatnosti, čime su obuhvaćene i Ujedinjene nacije i strane nevladine organizacije, a ne smeju da posećuju ni teretane.

Vlasti su obrazložile da na takvim mestima žene mogu da se sretnu s muškarcima i tamo ne nose hidžab – maramu za prekrivanje kose.

Odeljenje Ministarstva za vrline i poroke u Heratu je demantovalo da je ženama zabranjeno da posećuju sve restorane, već da se zabrana odnosi samo na restorane s baštom.

Ministarstvo je takođe demantovalo da je u pokrajini Herat zabranjena prodaja DVD-a sa stranim filmovima, TV emisijama i muzikom, već vlasnicima lokala koji se time bave „savetovano da ne prodaju materijal koji je u suprotnosti sa islamskim vrednostima“.

Ipak, trgovci koji se nisu pridržavali tog „saveta“ na kraju su zatvorili svoje prodavnice, reklo je Odeljenje Ministarstva za vrline i poroke.

Odeljenje je demantovalo i izveštaje medija da su internet kafei u Heratu zatvoreni, ali je reklo da su igraonice zabranjene za decu zbog neprikladnog sadržaja jer su neke igre „uvredljive“ za Kabu, građevinu u obliku kocke u Velikoj džamiji u Meki prema kojoj se muslimani okreću dok se mole.

S druge strane, „internet kafei u kojima studenti uče i koriste ih za studije, neophodni su i mi smo im dozvolili“, poručilo je Odeljenje Ministarstva za vrline i poroke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.