U trendu

Talibani zauzeli još dva avganistanska grada

Talibani su danas preuzeli kontrolu nad još dva glavna grada provincija u Avganistanu, izjavili su zvaničnici.

Pad tih gradova obeležio je najnovije napredovanje u višenedeljnoj talibanskoj ofanzivi u vreme kada američke i NATO snage završavaju povlačenje iz te ratom razorene zemlje.

Talibani napreduju u sukobima u poslednjih nekoliko nedelja, uprkos osudama medjunarodne zajednice i upozorenjima Ujedinjenih nacija da nasilno preuzimanje kontrole nad delovima teritorije neće biti priznato.

Oni nisu poslušali ni apele da se vrate mirovnim pregovorima s avganistanskom vladom. Nakon što su osvojili velike delove zemlje, sada preuzimaju veće regionalne centre i gradove.

Danas kontrolišu pet od 34 glavnih gradova provincija. Istovremeno sprovode kampanju ubistava usmerenu na državne zvaničnike u glavnom gradu Kabulu.

Dva poslanika iz severne provincije Samangan izjavili su da je glavni grad provincije Ajbak pao u ruke talibana danas popodne bez ikakvog otpora. Kako su naveli državni zvaničnici su pobegli u drugi okrug.

Pre nego što su zauzeli glavni grad, talibanski borci su osvojili tri okruga te provincije.

Drugi poslanik iz te provincije rekao je da su neke institucije i dalje pod kontrolom vlade pošto bezbednosne snage pružaju otpor talibanskim borcima.

Ranije danas javljeno je da su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom avganistanske provincije Sare Pul. Grad je pao posle nedelju dana otpora koji su pružale avganistanske bezbednosne snage. Vladine snage su se sada potpuno povukle iz te provincije.

Nekoliko provladinih lokalnih vodja milicije takodje se predalo talibanima bez borbe, što je omogućilo talibanima da preuzmu kontrolu nad celom provincijom, rekao je jedan zvaničnik.

Osim Ajbaka i Sari Pula, pod kontrolom talibana su Zarandž – glavni grad provincije Nimruz, Šebergan u provinciji Džauzdžan, Talokan u provinciji Tahar, i bore se za potpunu kontrolu nad Kunduzom gde su juče zauzeli glavnu policijsku stanicu u gradu i zatvor kao i kancelariju guvernera provincije.

Talibani su napade i ofanzivu intenzivirali nakon povlačenja američke vojske iz Avganistana, a vlada uzvraća bombardovanjima. Zbog toga raste zabrinutost da će broj civilnih žrtava naglo porasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.