U trendu

Talibanski ministar zapretio osvetnicima

KABUL – Novi talibanski ministar odbrane u vladi Avganistana Mohamed Jakub oštro je kritikovao ponašanje pojedinih komandanata i boraca nakon pobede nad pro-zapadnom vladom prošlog meseca, dodavši da se ovakve zloupotrebe neće tolerisati, prenosi Rojters.

Jakub je u audio snimku rekao da je „nekim zlikovcima i ozloglašenim bivšim vojnicima“ dozvoljeno da se priključe talibanskim jedinicama gde su počinile određen broj nasilnih dela.

Bilo je i izveštaja o osvetama nad članovima bivše vlade, kao i vojnim i civilnim grupama, uprkos obećanju talibana o amnestiji.

„Naređujemo vam da ih držite podalje od sebe, inače će biti preduzete akcije protiv vas. Nećemo takve ljude u našim redovima“, rekao je Jakub.

Pojedini stanovnici Kabula su se žalili na nasilan tretman od talibanskih boraca koji su se pojavili na ulicama prestonice Avganistana, a došli su iz ostalih regiona i nisu navikli na velike gradove, dodaje britanska novinska agencija.

Jakub je izjavio da je bilo izolovanih izveštaja o nedozvoljenim egzekucijama, i ponovio je da se takve akcije neće tolerisati.

„Kao što ste svi svesni, u sklopu generalne amnestije objavljene u Avganistanu, nijedan mudžahid nema pravo da se osveti ikome“, dodao je.

Nije jasno na koje incidente je mislio, niti se zna šta je izazvalo takvu njegovu reakciju, koja je objavljena na talibanskim tviter nalozima i deljena je na društvenoj mreži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar