U trendu

Tanin: Vlasti u PR nisu poštovale imunitet našeg službenika

NJUJORK – Šef UNMIK-a Zahir Tanin izjavio je danas da vlasti u Prištini tokom akcije policije i specijalnih jedinica ROSU na severu KiM 28. maja, nisu ispoštovale važeći imunitet dva člana osoblja UNMUK-a koji su uhapšeni i pretučeni tom prilikom.

On je na sednici Saveta Bezbednosti UN rekao da su tom prilikom nepropisno izvršeni pretres i zaplena imovine UN, u suprotnosti sa svim relevantnim zakonima i imunitetima Organizacije.

Prema njegovim rečima, uprkos zahtevima UNMIK-a organi u Prištini dele veoma malo relevantnih i činjeničnih dokaza sa Ujedinjenim nacijama o hapšenju i povređivanju osoblja.

„Istovremeno, kosovski organi su izdali saopštenja u štampi, kao i u dopisima upućenim državama članicama UN. Ove informacije nisu utemeljene na adekvatnim dokazima, suprotne su našim dosadašnjim saznanjima i ne sadrže činjenice koje su ključne za objektivnu istragu. Uznemiren sam očiglednom činjenicom da su oba naša radnika očigledno podvrgnuta prekomernoj upotrebi sile i maltretirana nakon što ih je policija uhapsila, pri čemu su zadobili povrede koje iziskuju bolničko lečenje. Ovo je pitanje koje će biti suštinska komponenta istrage koju smo pokrenuli“, rekao je Tanin.

Kako kaže, bio je rpimoran da uputi više poziva za neodložno oslobađanje osoblja UN, kao i na poštovanje njihovih prava i imuniteta, što ne bi bilo neophodno da su organi vlasti poštovali imunitet pripadnika UNMIK-a.

On je dodao i da je nakon što je član osoblja prebačen s Kosova na dalje medicinsko lečenje, javno proglašen za „personu non grata“, doktrinu koja se, kako kaže, ne primenjuje na člčanove osoblja UN ili u vezi sa njima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.