U trendu

Tanjug u Italiji: Italijani se žale na skupoću

FRASKATI – Zbog rata u Ukrajini, širom Evrope je došlo do porasta cena energenata, a potom i namirnica, što osećaju i Italijani, koji se žale da im je za par meseci gotovo sve poskupelo za najmanje 20 odsto.

Posle pandemije korona virusa, privreda Italije počela je da se podiže prošle godine, ali šanse za dalji rast upitne su zbog rasta cene energenata i namirnica, što umanjuje kućne budžete i predstavlja velikim teret za mala preduzeća, ali i građane.

Italijani kažu da je situacija veoma teška, slična kao za vreme pandemije, uz jedini izuzetak da su gotovo nestale maske.

Italija je, kao i Nemačka, zavisna od ruskih energenata, što otežava situaciju, jer rast cena energenata odražava se na sve oblasti života.

U Italiji očekuju da će teška situacija trajati više godina, dok se ne bude isplatio uvoz gasa iz severne Afrike.

Takođe, ne treba zaboraviti da Italija, posle Grčke, ima drugu po visini stopu zaduženosti i najveći državni deficit svih privreda evrozone, čime se posebno našla „na udaru krize“.

Koliko su građani pogođeni poskupljenjima, pokazuje sve veća uzdržanost od potrošnje.

Tako penzioneri, sa penzijom od 1.500 evra, moraju, kako kažu građani mesta Fraskati, da paze na svaki evro, i da ne troše ni na šta, osim na račune i namirnice.

To se dalje odražava i na prodavnice i ugostitelje.

Bašte kafića i restoranima u mestu Fraskati, pokraj Rima, i pored lepog vremena su „praznjikave“, verovatno zbog toga što su ugostitelji rastuće troškove morali da prenesu na goste, te su podigli cene, na primer, kafe sa 80 centi na 1,20 evra i slično.

Najviše građane brine poskupljenje struje i gasa, a sada se sve više suočavaju sa skokom cene namirnica.

Tezge na pijaci u Fraskatiju su pune svežeg, lepog voća i povrća, ali pijaca nije puna kupaca.

Kako su rekli izveštačima Tanjuga, za samo par meseci su cene namirnica skočile za do 20 odsto.

Mnogi se ustručavaju da kupuju, kao što su ranije, pa već sada u korpu ubacuju samo ono što im je najpotrebnije, pa se i voće, čija sezona tek počinje, zbog visokih cena smatra luksuzom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.