Tbilisi: Pristalice Sakasvilija trazile njegovo oslobađanje

TBILISI – Nekoliko stotina pristalica bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija okupilo se u blizini zgrade parlamenta u Tbilisiju da bi zatražili njegovo puštanje iz zatvora.

„Zahtevamo oslobađanje Sakašvilija. Dozvolite nam da prvo sprovedemo reformu suda, uklonimo korupciju, a zatim sudimo ljudima“, izjavila je Tamar Čarkvijani, liderka stranke Pravo i pravda i osnivač pokreta za povratak Sakašvilija u matičnu državu, preneo je TAS S.

Na mitingu su učestvovali gruzijski emigranti koji su, prema rečima organizatora, doputovali iz Nemačke, Španije, Italije, SAD i drugih zemalja.

Demonstranti su kazali da će nastaviti da organizuju mitinge sve dok Sakašvili konačno ne bude oslobođen.

Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu u Gruziji 2018. zbog zloupotrebe ovlašćenja i prikrivanja dokaza dok je bio predsednik, uhapšen je nakon što se, posle više godina provedenih u inostranstvu, vratio u zemlju uoči opštinskih izbora prošlog vikenda.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što je na svom nalogu na Fejsbuku objavio video snimak na kojem je rekao da je stigao u gruzijski lučki grad Batumi.

Kasnije je tužilaštvo saopštilo da je pokrenulo i krivični postupak protiv Sakašvilija zbog optužbi za ilegalni prelazak državne granice. Bivši predsednik smešten je u zatvor u gradu Rustavi, u blizini Tbilisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.