U trendu

Tedros dobio nove informacije o kovidu od kineskih zvaničnika

ŽENEVA – Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus danas je u razgovoru sa kineskim vlastima dobio nove informacije o situaciji u vezi sa korona virusom u toj zemlji, saopštila je SZO.

Tedros je nakon razgovora sa direktorom kineske Nacionalne zdravstvene komisije Ma Sjaovejem rekao da su Kineski zvaničnici pružili informacije o nizu tema, pored ostalog o ambulantama, hospitalizaciji, pacijentima kojima je potreban hitan tretman i intenzivna nega, kao i o smrtnim slučajevima u bolnicama povezanim sa kovidom 19.

On je obećao da će SZO Kini pružiti tehničke savete i podršku, prenosi Rojters.

SZO navodi da je poslednji nalet epidemije, uz brz i intenzivan talas infekcija izazvanih omikron varijantom, sličan onome što je bilo
viđeno u drugim zemljama.

„Prijavljeni podaci ukazuju na pad broja slučajeva, hospitalizacije i one kojima je potrebna kritična nega. SZO je zatražila dalju detaljniju analizu podataka po pokrajinama“, piše u saopštenju.

Kina je ranije danas saopštila da je skoro 60.000 ljudi obolelih od kovida-19 preminulo u bolnicama otkako je naglo ukinula politiku nulte tolerancije prema korona virusu početkom decembra.

SZO i brojne zemlje sveta zatražile su od Kine da dostavlja precizne i istinite podatke o epidemiološkoj situaciji u zemlji, nakon naglog porasta broja zaraženih korona virusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar