U trendu

Tegeltija: Jačanjem regionalne saradnje do novih ulaganja

MOSTAR – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija istakao je danas u Mostaru da je prvenstveni cilj vlasti na svim nivoima BiH da se saradnjom ojača celi region da bi se zajednički pozicionirali kao respektabilan prostor koji je, pre svega, poželjan za ulaganja i da BiH kao takva bude značajan i poštovan član evropske porodice i EU.

Tegeltija je istakao da je upravo zato Međunarodni sajam privrede u Mostaru veoma značajan, jer svi napori koje vlasti ulažu u suštini su usmereni na poboljšanje privrednog ambijenta, jačanja privredne saradnje, omogućavanje lakšeg protoka ljudi, robe, usluga i kapitala, jačanje povezanosti i mobilnosti, da bi tako omogućili rast domaćih ekonomija i unapredili životni standard građana.

Obraćajući se na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, Tegeltija je naglasio da je ovaj događaj od značaja za celu BiH, ali i region, jer u ovih nekoliko dana koliko traje, ova manifestacija uspe da okupi najznačajnije predstavnike i pojedince iz privrednog, ali i društvenog i političkog života iz BiH, regiona i cele Evrope, što za sve prisutne predstavlja izuzetno zadovoljstvo.

„Mostar je, opet, prvi put nakon 2019. godine, domaćin ovog veoma značajnog regionalnog skupa, 23. Međunarodnog privrednog sajma privrede. Kada smo se prošli put okupili na ovom mjestu 2019. godine, niko od nas nije pretpostavljao da će naš sledeći susret biti tek za tri godine. U tom periodu, koji je, nadam se, nakon ovoga što ovde vidim, iza nas, imali smo događaj ‘bez presedana'“, rekao je Tegeltija govoreći o pandemiji korona virusa.

On je ukazao da novi razvoj događaja na međunarodnoj sceni, ponovo preti da u značajnoj meri ugrozi održivost privrednog rasta kroz pretnju prekidanja globalnih lanaca snabdevanja, poskupljenje ili čak i nestašicu energenata i hrane, što bi nakon već jedne ‘preživljene’ krize bio jak udar na ekonomije regiona i Evrope.

Naglasio je da je, stoga, prvenstveni cilj da se kroz regionalnu saradnju ojača ceo region, i istakao da je u tome veoma značajna podrška Srbije kao partnera u svim regionalnim inicijativama, Hrvatske kao članice EU i značajnog zagovarača pristupanja Uniji zemalja Zapadnog Balkana, ali i Mađarske koja je, takođe, „naš glas u EU“ i koji su ove godine zemlja partner ovog sajma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.