U trendu

Tegeltija: U BiH od 2018. nezakonito ušlo 84.000 stranaca

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da se BiH krajem 2017. godine suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija, da pojačan trend nezakonitih ulazaka još traje, te da je od 2018. godine do sada registrovano oko 84.000 stranaca koji su nezakonito ušli na teritoriju zemlje.

Tegeltija je u Sarajevu na regionalnoj konferenciji o migracijama rekao da je slična situacija i u drugim zemljama na „zapadno-balkanskoj ruti“, kao i da sve zemlje pokušavaju, onako kako mogu i znaju, da se bore sa nezakonitim migracijama.

On smatra da je potrebno preduzeti niz koordinisanih mera nadležne institucije regiona kao odgovor na nezakonite migracije.

„Migracije su globalni problem i kao što nam je poznato nijedna zemlja samostalno ne može se uspešno bori sa velikim migracijskim tokovima. Zbog toga je posebno značajna ova konferencija na kojoj bi se uskladio znajednički odgovor zemalja zapadnog Balkana u upravljanju migracijama, pojačala kontrola i koordinacija u upravljanju granicom, te diskutovali budući trendovi i izazovi u migracijama“, istakao je Tegeltija, prenela je RTRS.

Komesar za politiku susedstva i proširenje EU Oliver Varheji je rekao da je Evropa posvećena zajedničkom rešenju problema nezakonitih migracija.

„BiH na svim nivoima vlasti trebalo bi da kao zemlja sa perspektivom pristupanja Evropskoj uniji, radi na održivim i dugoročnim rešenjima. Kako je ponovo naglašeno na Samitu EU o zaapdanom Balkanu, održanom prošlog meseca u Brdu u Sloveniji – migracija je zajednički izazov. Posvećeni smo radu sa svim partnerima u regiji kako bismo rešili problem migrantske krize“, rekao je Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.