U trendu

Tehnološki giganti u SAD žale zbog Trampove odluke

Američki tehnološki giganti izrazili su žaljenje zbog ukaza američkog predsednika Donalda Trampa kojim se zabranjuje ulazak državljanima sedam većinski muslimanskih zamalja u SAD.

Izvršni direktor kompanije Epl (Apple) Tim Kuk naveo je u poruci zaposlenima, u koju je imao uvid AP, da „to nije politika koju Epl podržava“.

„Kontaktirao sam Belu kuću da objasnim negativne posledice koje odluka ima po naše saradnike i našu kompaniju“, navodi se u tekstu.

Epl ne bi postojao bez imigranata, a kamoli postizao uspehe i bio inovativan, napisao je Kuk, što je očigledan aluzija na strano poreklo brojnih zaposlenih, ali i na koosnivača kompanije Stiva Džobsa čiji je biološki otac bio sirijski imigrant.

Izvršni direktor Netfliksa (Netflix) Rid Hejstings na Fejsbuku je napisao da Trampova odluka nanosi štetu zaposlenima u toj kompaniji širom sveta.

„Ovakve odluke čine Ameriku manje a ne više bezbednom“, naveo je Hejstings.

Američki gigant interneta Gugl (Google) saopštio je da je najmanje 187 zaposlenih u toj kompaniji pogodjeno ukazom predsednika.

„Zabrinuti smo zbog posledica ukaza i svih predloga koji nameću ograničenja ‘guglerima’ i njihovim porodicama, kao i zbog toga što bi takve odluke mogle da stvore barijere za dolazak velikih talenata u SAD“, navodi se u saopštenju.

Kritikama su se pridružili i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg i osnivač i izvršni direktor kompanije Tesla motors Ilon Mask, koji je poreklom iz Južne Afrike.

Tramp je u petak do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.