Telegraf: Džonson ubeđuje G7 da proteraju Putina iz Sirije

Prema zajedničkom planu Velike Britanije i SAD, koji u delo sprovodi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu biće poručeno da povuče trupe iz Sirije i prestane da podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada, piše „Sandej telegraf“.

List podseća da je Džonson u subotu otkazao posetu Moskvi nekoliko sati pre nego što je trebalo da poleti za Moskvu, nakon što je obavio ponoćni telefonski razgovor sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

Oni su se složili da bi Džonson, umesto odlaska za Rusiju, trebalo da povede napore na obezbeđivanju „žestokog“ saopštenja grupe sedam industrijalizovanih nacija G7, vezanog za umešanost Rusije u Siriji.

Tilerson će ruskim zvaničnicima prilikom posete Moskvi ovog meseca, predložiti sporazum kojim bi trebalo da bude okončan građanski rat u Siriji.

Pokušaji da se osigura „jasna i usklađena poruka Rusima“ o Siriji, biće u fokusu samita G7 u Italiji ove nedelje.

Kako se navodi, Džonson želi da se usaglasi saopštenje koje će podrazumevati tranziciju vlasti bez učešća sirijskog predsednika Bašara al Asada i povlačenje ruskih snaga iz Sirije koje bi trebalo da bude obavljeno na kraju.

Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Britanije izjavio je da je „bilo očigledno ove nedelje da su i Tilerson i Tramp rekli da za Asada nema budućnosti“.

„Jedan od ishoda koje bi samit G7 mogao da ima jeste da kažemo da Asad mora da ide“, naveo je ovaj izvor.

On je kazao da će Džonsonov telefon „biti usijan“ u pokušaju da osigura „vrlo snažno i žestoko“ saopštenje o umešanosti Rusije u Siriju.

Grupa G7 koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, uljučivala je i Rusiju do 2014. i tada bila poznata kao grupa G8, ali je nakon pripajanja Krima, suspendovano rusko članstvo u tom političkom forumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.