U trendu

Tenzije na relaciji Grčka-Španija zbog Katalonije

Grčka je danas pozvala španskog ambasadora u Atini da povuče izjavu koju je dao grčkom listu, a u kojoj nagoveštava da Atina ne podržava jedinstvo Španije, što otkriva zategnutost odnosa dve partnerske zemlje članice EU povodom katalonskih težnji ka nezavisnosti.

„Iznenadili su nas komentari ambasadora prijateljske i savezničke Španije, koji je javno kritikovao grčku vladu“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke, prenosi Rojters.

Španski ambasador u Grčkoj Enrike Vigera rekao je za današnje izdanje grčkog lista „Elefteros Tipos“ da, dok je dobio jasna uveravanja o podršci španskom jedinstvu od grčke konzervativne opozicije i predsednika Prokopisa Pavlopulosa, to isto se ne može reći za levičarsku vladu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

„Saopštenja grčke vlade o tom pitanju izostaju. Međutim, druge evropske vlade toplo podržavaju teritorijalni integritet Španije i stav naše vlade“, rekao je Vigera.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je danas optužilo španskog ambasadora da „vređa grčki Ustav“ time što je nagovestio da grčki predsednik ne govori u ime vlade.

U saopštenju grčkog Ministarstva se ukazuje i da se, usvajanjem argumenata političke opozicije, španski ambasador meša u unutrašnja pitanja Grčke.

„Pozivamo ambasadora da izbegava da se ponaša na način koji nije u skladu sa diplomatskim normama i očekujemo da on povuče svoju neprimerenu izjavu i grčkoj vladi pruži potrebna objašnjanja“, zaključuje se u saopštenju.

Inače, portparol grčke vlade je juče saopštio da vlada u potpunosti podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije, kao i bilo kakvu inicijativu u cilju obnove demokratskog dijaloga u okviru španskog Ustava, napominje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.