U trendu

Teretni brod preusmeren, Suecki kanal uskoro prohodan?

ISMAILIJA – Ogromni teretni brod koji je blokirao Suecki kanal pre skoro nedelju dana delimično je preusmeren, što budi nadu da bi plovni put uskoro mogao da bude ponovo otvoren za ostale brodove.

Brod „Ever Given“ dugačak 400 metara zaglavio se dijagonalno u južnom delu kanala pod udarima jakog vetra prošlog utorka i zaustavio saobraćaj na najkraćoj ruti između Evrope i Azije, preneo je Rojters.

Uprava Sueckog kanala (SCA) saopštila je danas da je brod uglavnom „ispravljen“ duž istočne obale kanala i da će se njegovo odvlačenje nastaviti kad se pojavi plima kasnije tokom dana.

Spasioci iz SCA i tim holandske firme „Smit Salvadž“ pokušavali su da oslobode brod pomoću tegljača rano jutros, izjavila su dva pomorska i brodska izvora.

U podne mogli su se videti tegljači kako manevrišu oko
broda, a neki od njih bili su sa priključenim vodovima za vuču.

Pomorski saobraćaj kroz kanal ponovo će biti pokrenut nakon što brod bude usmeren na širi deo kanala, saopštila je SCA.

Najmanje 369 brodova čeka da prođe kroz kanal, izjavio je predsednik SCA Osama Rabie, koji je najavio da će plovidba Sueskim kanalom biti u potpunosti obnovljena za tri i po dana, javila je TV Sada al-Balad, preneo je TAS S.

„Uspeli smo da se izborimo sa krizom a da ne pribegnemo krajnjem scenariju koji bi podrazumevao istovar broda“, rekao je Rabie i dodao da će nastaviti da rade danonoćno kako bi omogućili svim brodovima koji čekaju da prođu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar