U trendu

Tilerson: Kina tražila od Severne Koreje da obustavi nuklearne probe

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da je Kina upozorila Severnu Koreju da će joj uvesti sankcije ako izvede novu nuklearnu probu.

„Znamo da je Kina u kontaktu s režimom u Pjongjangu. Potvrdili su nam da su tražili od režima da ne izvodi više nuklearne probe“, izjavio je Tilerson prošle noći za televiziju Foks njuz.

Tilerson je dodao da je Kina prenela Vašingtonu da je obavestila Severnu Koreju da će ona sama uvesti svoje sankcije ako izvedu nove nuklearne probe.

SAD, kao i Japan i Južna Koreja, pozivale su Peking da izvrši pritisak na Severnu Koreju da odustane od raketnog i nuklearnog programa.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Peking ostaje posvećen sprovodjenju sankcija uvedenih rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Iako je stalno pozivala Pjongjang da prekine nukelarni program, Kina se protivila uvodjenju jednostranih sankcija bez mandata UN.

Komandant američke mornarice za vojne operacije u Pacifiku admiral Heri Haris izjavio je u četvrtak da je kriza na Korejskom poluostrvu najveća kriza koju je on video.

Haris je rekao da nema sumnje da severnokorejski lider Kim Džong Un namerava da napravi raketu s nuklearnom glavom koja može da pogodi SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.