Tilerson tvrdi da nema poverenja između SAD i Rusije

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da između SAD i Rusije „gotovo da ne postoji nikakvo poverenje“.

Tilerson je u govoru osoblju Stejt departmenta rekao da vlada predsednika Donalda Trampa radi na ponovnoj izgradnji poverenja s Rusijom tako što pokreće jedno po jedno pitanje i da je Sirija prva.

Šef američke diplomatije rekao je posle Trampovog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da njihove dve zemlje rade na održivom primirju u Siriji, dli da ne zna da li će u tome uspeti.

Tilerson je rekao da SAD i Rusija, ako poverenje može ponovo da se izgradi, imaju „dugačku listu“ tema na kojima treba raditi, uključujući Ukrajinu i sporazum o naoružanju.

On je rekao da sledeće nedelje planira da se sastane s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na toko samita na Aljasci, o Sevrnom polu.

Tilerson je takođe rekao da Trampov pristup „Prvo Amerika“ podrazumeva ponovo uspostavljanje ravnoteže između SAD i njihovih saveznika.

On je dodao da nacionalna bezbednost SAD ne sme da zavisi od drugih zemalja koje dele američke vrednosti, ali da to ne znači da se SAD ne zalažu za poštovanje ljudskih prava.

Govoreći o Meksiku i Kanadi, Tilerson je kazao da su te dve zemlje „spremne da se u dobroj veri angažuju“ na unapređenju trgovinskih odnosa sa SAD.

On je rekao da dva američka suseda razumeju da je vreme da se odnosi osveže, aludirajući na Trampovo insistiranje da se revidira ili ukine sporazum ; o slobodnoj trgovini SAD, Kanade i Meksika (NAFTA).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.