U trendu

Tilerson u Kini, tema – Severna Koreja

Američki državni sekretar Reks Tilerson doputovao je danas u prvu posetu Kini tokom koje će razgovarati sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem a moguće je i da će se sastati sa kineskim predsednik Si Đinpingom.

AFP ističe da Tilerson dolazi sa oštrijim stavom SAD po pitanju Severne Koreje u napetoj atmosferi nakon što je američki predsednik Donald Tramp optužio Peking da ne vrši dovoljan pritisak na Pjongjang da obustavi svoj nuklearni program.

Tokom svoje azijske turneje Tilerson je prekinuo višegodišnje strateško strpljenje oko Severne Koreje poručivši da taj pristup „nije uspešan“ i da je moguća američka akcija protiv Pjongjanga ako pretnje eskaliraju.

Kineska agencija Sinhua objavila je u uvodniku da u oštrijem stavu koji je izneo Tilerson na sastancima sa saveznicima u Tokiju i Seulu „nema ničeg novog“, navodeći da je takav pristup „propao“ prethodnih godina.

Rojters navodi da se očekuje da će kineski zvaničnici izraziti snažno protivljenje razmeštanju američkog protivraketnog sistema u Južnoj Koreji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.