U trendu

Tim IAEA sutra u nuklearnoj elektrani, kad prođu procedure

KIJEV – Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je jutros iz Kijeva krenuo ka nuklearnoj elektrani Zaporožje možda neće posetiti objekat do četvrtka, prenosi Gardijan.

Britanski list navodi da je izveštač agencije Rojters, koji putuje u konvoju sa timom IAEA, rekao da je verovatnije da će inspektori prenoćiti u obližnjem gradu Zaporožju, pre nego što u četvrtak posete elektranu, koja se nalazi na teritoriji koju kontroliše Rusija.

Trenutno postoji i konfuzija oko toga koliko će trajati inspekcija, nakon što su ruski zvaničnici u toj oblasti sugerisali da bi poseta mogla da traje samo jedan dan, a zvaničnici IAEA i ukrajinski vlasti najavili da bi to moglo trajati nekoliko dana, prenosi Gardijan.

Proruske vlasti u Zaporoškoj oblasti saopštile su da neće izdati posebnu dozvolu misiji IAEA da uđu u region već da će se sa njima postupati kao i sa svima drugima, prenosi TAS S.

„Rekao sam da će misija IAEA stati u red kao i svi drugi. Neka čekaju na red, ja im neću pomoći i naša administracija im neće pomoći da pređu liniju“, rekao je danas Jevgenij Balicki, šef regionalne vojno-civilne administracije u direktnom prenosu na TV kanalu „Solovjev lajv“.

On je još naglasio da će članovima misije IAEA biti korisno da komuniciraju sa drugim ljudima koji čekaju svoj red na kontrolnom punktu Vasiljevka za ulazak na teritoriju Zaporoške oblasti, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.