U trendu

Timerman: Postići dogovor na KOP27 je ogroman posao

ŠARM EL ŠEIK – Potpredsednik Evropske komisije Frans Timerman ocenio je danas da je neophodan ogroman rad da bi se nacrt dokumenta KOP27 pretvorio u nešto o čemu sve strane mogu da se slože.

„Nismo u poziciji da kažemo da je dokument dovoljna osnova oko koje bismo se mogli složiti“, izjavio je Timerman u Egiptu na samitu o klimatskim promenama i dodao da se dikusije nastavljaju i da svi učesnici teže ka pronalaženju zajedničkog rešenja pre kraja samita, prenosi Rojters.

Samit bi trebalo da se završi sutra, ali neki učesnici očekuju da će se produžiti tokom vikenda, jer se zemlje učesnice još uvek ne slažu kako da obezbede finansijsku podršku zemljama koje su pogođene ekonomskim gubicima i štetom kao rezultat klimatskih katastrofa.

Zemlje u razvoju i klimatski ugrožene zemlje zahtevaju da se na samitu KOP27 formiraju novi fondovi za rešavanje ovih gubitaka, a EU i SAD su blokirale prethodne pokušaje da formira takav fond i odbijale da razgovaraju o kompenzaciji za gubitke usled klimatskih promena.

Timerman je rekao da je EU sada spremna da razgovara o novom fondu, ali je želela prvo da istraži kako bi se već postojeći mehanzimi finansijske kompenzacije mogli preusmeriti za rešavanje štete.

Telo UN za klimatske promene ranije je objavilo nacrt dokumenta u kojem se navode prioritetne oblasti čijem rešavanju teže kao što je finansijska podrška ugroženim zemljama, globalna kriza hrane i ubrzanje prelaska na obnovljivu energiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar