U trendu

Tinejdžer oslobođen optužbi za dvostruko ubistvo

VAŠINGTON – Porota u gradu Kenoši oslobodila je 18-godišnjeg Kajla Ritenhausa optužbi da je odgovoran za ubistvo dvojice muškaraca i pokušaja da ubije trećeg, svojom poluautomatskom puškom, za vreme haotičnih protesta za rasnu pravdu 2020. u Viskonsinu, zaključujući da je tinejdžer reagovao u samoodbrani.

Porota, koju čini 12 članova, je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dve tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dve tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbednosti za vreme uličnih protesta koje su pratile pljačke i paljenje imovine, 25. avgusta 2020. u gradu Kenoši u kojem pretežno žive pripadnici radničke klase, preneo je Glas Amerike.

Suđenje Kajlu Ritenhausu je polarizovalo Ameriku i pokazalo duboke podele u društvu povodom kontroverznih pitanja kao što je pravo na posedovanje i nošenje oružja.

Ritenhaus je poluautomatskim oružjem ubio 36-godišnjeg DŽozefa Rozenbauma i 26-godišnjeg Entonija Hubera i ispalio metak koji je otkinuo deo ruke 28-godišnjeg Gejdža Groskrojca.

Porota, koja je donela presudu posle više od tri dana razmatranja, saslušala je sasvim suprotne narative odbrane i tužilaštva, koji su slikali veoma različitu sliku ponašanja optuženog tinejdžera tokom noći nereda.

Odbrana je tvrdila da je Ritnehaus više puta napadnut i da je upucao muškarce iz straha za sopstveni život.

Predstavili su ga kao tinejdžera zainteresovanog za svoju zajednicu, koji je došao u Kenošu da brani privatnu svojinu posle nekoliko noći nereda u gradu južno od Milvokija.

Neredi su nastali nakon što je policija pucala u Afroamerikanca, DŽejkoba Blejka, koji je ostao paralizovan od struka naniže.

Tužioci su Ritenhausa prikazali kao nesmotrenog „osvetnika“ koji je provocirao nasilne situacije i nije pokazao nikakvo saosećanje prema muškarcima koje je upucao svojom puškom AR-15.

Suđenje je uživo prenošeno na nacionalnim TV kanalima, uz opširne analize i komentare.

Mnogim Amerikancima je veoma stalo do prava na oružje, koje je zaštićeno Ustavom, iako je stopa oružanog nasilja u zemlji veoma visoka, a vatreno oružje lako dostupno.

Ritenahus, koji je i sam izašao da svedoči, rekao je da nije imao izbora i morao da otvori vatru da bi se zaštitio.

On je heroj za neke konzervativce, koji se zalažu za široka prava na nošenje oružja i smatraju da je njegovo pucanje bilo opravdano.

Mnogi sa leve strane spektra, međutim, vide mladića kao osvetnika i oličenje američke kulture oružja koja je potpuno van kontrole.

Protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti postali su nasilni u mnogim američkim gradovima posle policijskog ubistva DŽordža Flojda u Mineapolisu, tri meseca pre događaja u Kenoši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar