U trendu

Todorić: Marić odlazi da bi spasao Plenkovića

ZAGREB – Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, nekada najveće privatne kompanije u Hrvatskoj koju mu je, kako tvrdi, država nacionalizovala, veruje da je ministar finansija Zdravko Marić podneo ostavku da bi spasao premijera Andreja Plenkovića.

Iznenada ostavka Marića, jednog od najuspešnijih ministara u Plenkovićevoj vladi, iznenadila je hrvatsku javnost, a komentari tim povodom su različiti tim pre što razlog za njegov odlazak nije poznat.

Marić je, inače, nekada radio u Agrokoru i bio blizak saradnik Todorića.

Todorić je saopštio da je najbliže stavu da je jedan od mogućih razloga ostavke Marića to što je Hrvatska izgubila spor protiv mađarskog MOL-a na Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

Spor je pokrenuo MOL, a Hrvatska će morati da platiti iznos između 250 – 300 miliona evra plus kamate.

Todorić kaže da bi temeljna analiza ovog slučaja mogla da prouzrokuje činjenice koje bi teško optužile Plenkovića za predaju Ine MO-u, a upravo to se, tvrdi, trebalo izbeći po svaku cenu.

„Isto tako to bi otvorilo priču o arbitraži vezanoj za Agrokor što bi još više komplikovalo poziciju Plenkovića“, naveo je Todorić u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

Prema Todoriću, Plenković je na ovaj način pripremio najjaču moguću „medijsku bombu“.

„Kako bi izbegao dramatične dokaze protiv sebe (pokušava sve da stavi pod tepih) Plenković je planski pripremio najjaču moguću medijsku bombu da se spasi. Dakle Marić odlazi da pokusa da spasi Plenkovića“, tvrdi Todorić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.