U trendu

Tokajev nudi posredovanje Kazahstana u pregovorima RUS i UKR

NURSULTAN – Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pregovaraju i ponudio posredovanje ako to bude potrebno.

Tokajev je na kongresu vladajuće partije ocenio da je uzrok sukoba u Ukrajini neispunjavanje sporazuma iz Minska, prenosi agencija Interfaks.

„Sporazumi iz Minska ostali su mrtvo slovo na papiru, šo je dovelo do vojnih akcija na teritoriji Ukrajine. Geopolitička situacija je eskalirala na način bez presedana“, rekao je Tokajev.

Istakao je da Kazahstan poziva Rusiju i Ukrajinu da nađu zajednički jezik za pregovaračkim stolom i da postignu dogovor, dodajući da nema drugog načina i da je, kako je rekao, „loš mir bolji od dobre svađe“.

„Kazahstan je spreman da pruži svaku vrstu pomoći, uključujući i usluge posredovanja, ako to, naravno, bude potrebno“, rekao je Tokajev.

On je ukazao da pozicija Kazahstana treba da polazi od potrebe osiguranja bezbednosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Takođe je naveo da Kazahstan insistira na principu nedeljivosti evroazijske bezbednosti, koji podrazumeva međusobno razumevanje zasnovano na međusobnom poverenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar