U trendu

Tokajev: Ostaću u prestonici, bez obzira na sve

ALMATI – Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je izjavio danas da je preuzeo ulogu predsedavajućeg Savetom bezbednosti od bivšeg lidera Nursultana Nazarbajeva i obećao je da će odgovoriti „maksimalno žestoko“ na nasilne proteste.

U televizijskom obraćanju, Tokajev je rekao da odmah preuzima vođstvo u Savetu bezbednosti, odnosno ulogu u kojoj je Nazarbajev nastavio da ima značajan uticaj nakon neočekivanog povlačenja sa mesta predsednika 2019. godine, prenosi agencija Rojters.

Kazahstanski predsednik je obećao da će ostati u prestonici bez obzira na sve, jer je po Ustavu njegova dužnost da bude zajedno sa narodom.

„Bez obzira na sve, ja ću ostati u glavnom gradu. To je moja dužnost po Ustavu da budem zajedno sa narodom. Savladaćemo ovaj mračni period u istoriji Kazahstana. Izaći ćemo iz toga jaki“, izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija TAS S.

Naveo je i da „finansijski motivisani zaverenici“ stoje iza protesta u zemlji i da su veoma organizovani.

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.