U trendu

Tokajev: Teroristi zauzeli aerodrom i zaplenili pet aviona

ALMA ATA – Policija je pokrenula specijalnu protivterorističku operaciju u Alma Ati, gde se nastavljaju neredi i pljačka, a prema rečima predsednika Kasima Džomarta Tokajeva, terorističke bande su zaplenile pet aviona u najvećem kazahstanskom gradu, među njima i strane letelice.

U gradu je pokrenuta specijalna protivteroristička operacija kako bi se uspostavio red, navodi se u saopštenju kazahstanske policije, prenosi TAS S.

Policija je takođe pozvala stanovnike Alma Ate da ostanu mirni i pruže pomoć organima reda u uspostavljanju ustavnog poretka i javne bezbednosti.

Terorističke bande su zauzele aerodrom, zaplenile su pet aviona, uključujući I strane avione u Alma Ati, saopštio je ranije danas predsednik Tokajev, prenosi TAS S.

On je rekao da je grad izložen napadima, razaranjima i vandalizmu, da su stanovnici Alma Ate postali žrtve napada terorista i bandita i da je slična situacija i u nekim drugim kazahstanskim gradovima, gde, kako je naveo, „terorističke bande zauzimaju infrastrukturne objekte“.

„Terorističke bande se trenutno bore sa jedinicama Vazdušno-desantnih snaga Ministarstva odbrane“, saopštio je kazahstanski predsednik.

Tokajev je poručio da članovi Saveta bezbednosti zemlje moraju da preduzmu sve moguće mere kako bi zaštitili državu od spoljne pretnje.

On je danas izjavio i da je preuzeo ulogu predsedavajućeg Savetu bezbednosti od bivšeg lidera Nursultana Nazarbajeva i obećao da će odgovoriti „maksimalno žestoko“ na nasilne proteste.

U međuvremenu je saopšteno da je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde Kazahstana poginulo, a 317 povređeno u nemirima u toj zemlji.

Protesti u Alma Ati su počeli u nedelju u provinciji Mangistau, koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana, nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Tokajev je u utorak uveo dvonedeljno vanredno stanje u oblasti Mangistau i Almati zbog nerada u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.