U trendu

Tokio pozvao na razgovor ambasadora Južne Koreje

TOKIO – Japanski ministar spoljnih poslova pozvao je danas na razgovor ambasadora Južne Koreje i optužio Seul da krši međunarodno pravo jer odbija da se priključi arbitražnoj komisiji s ciljem da se razreši spor oko prisilnog rada tokom Drugog svetskog rata.
Južna Koreja je trebalo do ponoći da odgovori na zahtev Japana o panelu tri zemlje, prenela je agencija AP.

Dve zemlje su u sporu zbog odluka južnokorejskih sudova koji su naložili japanskim kompanijama da isplate odštetu žrtvama prisilnog rada tokom japanske kolonijalne vladavine na Korejskom poluostrvu od 1910. do 1945. godine.

Šef japanske diplomatije Taro Kono rekao je da će Japan „preduzeti neophodne mere“ protiv Seula ako interesi japanskih kompanija budu ugroženi.

On je pozvao Seoul da odmah preduzme korake da zaustavi sudski proces, prema kojem se spremaju tužbe za zaplenu imovine japanskih kompanija, uključujući Micubiši.

Japan smatra da su sva pitanja vezana za kompenzaciju rešena prema bilateralnom sporazumu iz 1965. godine i da izostanak intervencije južnokorejske vlade da zaustavi sudski proces predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.