U trendu

Tokom Ramazana pojačani džihadistički napadi

Sveti mesec Ramazan u islamskom kalendaru, vreme ispaštanja i umerenosti kada se vernici uzdržavaju od alkohola i jedenja tokom dana, te veruju da je Bog u tom periodu najviše milostiv, radikalni islamisti vide kao vreme za osvajanje i sakupljanje plena uvereni da je to najbolji trenutak da ojačaju svoj rat protiv civilizacije.

I upravo u tom mesecu, kada su džamije krcate vernicima koji traže božansku milost i blagoslov, radikalni islamisti izvode više napada nego što je uobičajeno.

Ukupno je u takvim napadima poginulo najmanje 300 ljudi, od Orlanda, preko Dhake pa sve do Istanbula, preneo je BBC.

Tako je, na primer, više od 160 ljudi poginulo u nedeljnom terorističkom napadu u Bagdadu. Radi se o tek jednom od osam različitih napada za koje se veruje da ih je izvela takozvana Islamska država tokom poslednjeg meseca posta, koji je završen sinoć.

Zvanična podružnica Al Kaide u Sriji, front Nusra, nedavno je Ramazan opisala kao „mesec osvajanja“.

„Pripremite se, budite spremni stvoriti mesec propasti i bede za nevernike širom sveta, a to posebno važi za borce koji podržavaju kalifat u Evropi i Americi“, izjavio je portparol tzv. Islamske države Abu Mohammed al-Adnani neposredno uoči Ramazana.

Navodi se i da verovanje da je Ramazan mesec ratovanja dolazi od same islamske istorije.

Jer, prorok Muhamed je, naime,  svoj prvi džihad, poznat pod nazivom Bitka od Badra, započeo tokom Ramazana 624. godine, podseća BBC. Osam godina kasnije takođe je pokorio Meku tokom meseca Ramazana, proglasivši grad svojim.

Sve to, kako se navodi, pojačava radikalno verovanje da je džihad sam po sebi mnogo više od vojne akcije. Na njega se gleda kao na čin bogosluženja srodan ritualnim radnjama.

Abdullah Ažam, koji se često spominje kao otac modernog džihada (jer je vodio originalne borbe iz Saudijske Arabije u Avganistanu tokom osamdesetih), kazao je kako je „zapostavljanje džihada jednako napuštanju posta i molitve“.

„Džihad je najviša forma bogosluženja i putem njega muslimani mogu dosegnuti najviši nivo raja“, rekao je Ažam, preneo je portal Index.hr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar