Tokom vikenda spaseno više od 8.000 migranata u Sredozemnom moru

Više od 8.000 migranata spaseno je tokom proteklog vikenda u Sredozemnom moru, a nadjeno je 18 tela stradalih izbeglica, saopštila je danas medjunarodna organizacija za migracije (IOM).

Od petka do nedelje brodovi italijanske Obalske straže, Fronteksa, nevladinih organizacija i trgovački brodovi spasili su 8.360 migranata koji su putovali drvenim brodovima i gumenim čamcima.

Od početka godine spaseno je ukupno 32.800 migranata, a očekuje se da će taj broj dostići 36.000 u naredna dva dana, usled boljih vremenskih uslova.

Od januara je poginulo ili nestalo ukupno 900 migranata pokušavajući da predje Sredozemno more, prema podacima Projekta IOM-a za nestale migrante. Gotovo 90 odsto tih migranata putovalo je iz Libije u Italiju.

U nesreći 13. aprila spaseno je 23 ljudi, a 97 je nestalo, uključujući petoro dece. Narednog dana, takodje kod obale Libije, spasen je 101 migrant, a pet je stradalo.

Još 13 tela nadjeno je u spasilačkim operacijama nevladinih organizacija.

„Poboljšani vremenski uslovi izgleda da su motivisali krijumčare da što više migranata pošalju na more. Velika većina spasavanja bila je kod libijske obale, pošto se migranti šalju na more u prepunim čamcima koje lako prevrnu talasi“, navodi se u saopštenju IOM-a.

U istom periodu prošle godine, u Sredozemnom moru stradalo je ili nestalo 1.263 migranta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.