U trendu

Tomas-Grinfild: Svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu

NJUJORK – Svet je za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu, kada je izbio požar tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, saopštila je danas američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild.

Ona je zatražila uveravanja Moskve da se takav napad više neće ponoviti.

U obraćanju na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, Tomas-Grinfild je rekla da je napad ukazuje na „opasnu novu eskalaciju” u agresiji Rusije na Ukrajinu i upozorila da „neposredna opasnost” i dalje postoji, i navela podatak podatak da su ruske trupe 32 kilometra udaljene od drugog najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini, prenosi Rojters.

Vojne operacije oko nuklearnih lokacija su neprihvatljive i neodgovorne, saopštila je zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Dikarlo na sednici Saveta bezbednosti UN.

„Napadi na nuklearna postrojenja su u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom.Treba uložiti sve napore kako bi se izbegao katastrofalni nuklearni incident“, poručila je Dikarlo na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN, pošto su ruske snage u Ukrajini napale i zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar