Tora: Ako ne budemo razgovarali protesti neće stati

BARSELONA – Katalonski regionalni lider Kim Tora izjavio je da protesti, na kojima su često izbijali sukobi sa policijom, neće biti okončani sve dok španska vlada ne bude prihvatila da sasluša zahteve separatista.

„Ako ne budemo seli da razgovaramo, ovo neće stati“, poručio je Tora u izjavi za AP.

On je to rekao posle jedne nedelje nereda u Barseloni i drugim gradovima severoistočnog regiona na protestima pokrenutim posle izricanja zatvorskih kazni devetorici separatističkih lidera.

Tora je kritikovao španskog premijera Pedra Sančesa što nije pristao da se sastane sa njim kada je ranije danas u Barseloni posetio povređene policajce.

Španija mora da shvati da ovo „prevazilazi okvire Katalonije“ i da se „ne može upravljati Španijom, a ne slušati glas Katalonaca“, istakao je Tora.

Sančez je ranije danas posetio Barselonu posle višenedeljnih katalonskih separatističkih nemira, odbacujući pozive da se sastane sa vođama koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i optuživši regionalnog predsednika Toru da nije ispunio svoju dužnost da uspostavi red.

Posetu Sančeza regionalnoj prestonici dočekalo je stotine mirnih demonstranata, koji su pevali katalonsku himnu i mahali plakatima na kojima ga pozivaju da „sedne i razgovara“ sa regionalnom vladom, preneo je Rojters.

Uoči posete tokom koje se sastao sa bezbednosnim snagama i policajcima povređenim na protestima, Sančez je optužio katalonskog Toru da nije uspeo da zaštiti javnu bezbednost i osigura skladan suživot izmedu onih koju su za i protiv nezavisnosti.

U pismu koje mu je uputio, Sančes je rekao da je Tora „okrenuo leđa“ bezbednosnim snagama i ponovio svoj zahtev da on mora da osudi nemire.

Tora je u saopštenju tokom vikenda naveo da je uvek osuđivao nasilje i kritikovao premijera jer izbegava dijalog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.