U trendu

Tragedija koja je rasplakala svet (uznemirujuća fotografija)

Uznemirijuća fotografija Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke Endži Valerije koji su se utopili prelazeći reku Rio Grande, raširila se internetom i izazvala žestoke reakcije zbog načina na koji se administracija američkog predsednika Donalda Trampa odnosi prema deci migranata koja su zadržana na američko-meksičkoj granici.

Šokantna fotografija, snimljena u ponedeljak, a koja prikazuje tela oca i i dvogodišnje devojčice kako leže u mutnoj vodi, sumorni je podsetnik šta sve migranti čine kako bi stigli u SAD.

Otac i ćerka iz Salvadora stradali su dok su prelazili granicu iz Meksika prema Teksasu.

Nesreća je još i veća kada se uzme u obzir činjenica da je Tanja Martinez bespomoćno gledala kako joj se suprug i ćerka dave.

Meksička fotografkinja koja je prva snimila fotografiju navela je da je Oskar uspeo da prebacu ćerku na teksašku obalu reke i da je krenuo da se vraća po suprugu. Međutim, devojčica je skočila u vodu za ocem.

Nažalost, kada su se drugi put našli u vodi nisu uspeli da se izbore sa jakom rečnom strujom.

Porodica Martinez stigla je u izbeglički kamp Matamoros u nedelju i nadali su se da će uspeti da i zvanično zatraže politički azil u SAD.

Tačke na kojima se obično prelazi granica već dugo su preplavljene migrantima koji žele da zatraže azil u SAD. S obzirom na to da je administracija Donalda Trampa pooštrila kontrolu granice, migranti su primorani da biraju rute koje su slabije nadgledane, ali se nalaze na izuzetno nepristupačnom terenu.

Predstavnici humanitarnih organizacija upozoravaju da će zbog toga broj smrtno stradalih migranata biti sve veći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.