U trendu

Tramp bi primio 1,8 miliona imigranata, u zamenu za zid ka Meksiku

Bela kuća je predstavila predlog puta ka državljanstvu 1,8 mladih imigranata koji ilegalno žive u SAD, ali u zamenu za to poslanici treba da odobre uvodjenje novih restrikcija za legalnu imigraciju i izdvajanje 25 milijardi dolara za obezbedjenje granica, izmedju ostalog dogradnjom zida prema Meksiku.

Prema planu predsednika SAD Donalda Trampa obezbedjuje se put za državljanstvo oko 690.000 mladjih imigranata zaštićenih od deportacije programom koji je uveo bivši predsednik Barak Obama, takozvani DAKA program, kao i za stotine hiljada drugih koji se kvalifikuju za taj program, ali nisu još aplicirali.

Tramp je prošle godine najavio da će ukinuti taj program, ali je dao Kongresu do marta da nadje pravno rešenje za nelegalne mlade imigrante.

Uz to ide izmena legalnog imigracionog sistema. Imigranti će moći da sponzorišu samo svoje supružnike i maloletnu decu da im se pridruže u SAD, a ne i roditelje, odraslu decu ili braću i sestre. Aktivisti za imigraciju smatraju da bi se tim legalna imigracija prepolovila.

Takodje se prema Trampovom predlogu planira ukidanje lutrije za vize.

Neki u američkom Kongresu su pozdravili predlog Bele kuće, ali konzervativni aktivisti su predlog nazvali „amnestijom“, dok je plan osudilo više demokrata koji su ocenili da Tramp drži mlade imigrante, koji se u Americi nazivaju „Sanjarima“ kao „taoce“ radi sprovodjenja tvrde anti-imigrantske politike i „bacanja milijardi dolara na neefikasan zid“ na granici.

Visoki zvaničnici Bele kuće kažu da je plan kompromis koji bi mogao da dobije podršku obe stranke i dovoljno glasova da prodje u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa. Medjutim u njemu je dug niz ustupaka koji mnoge demokrate, a i neki konzervativni republikanci, možda neće moći da prihvate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar