U trendu

Tramp danas razgovara sa Putinom, Merkelovom i Olandom

Predsednik SAD Donald Tramp danas će telefonom razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom. To je juče najavi portparol Bele kuće Šon Spajser na Tviteru.

Rojters podseća da je Kremlj ranije već najavio razgovor Putina sa Trampom, a izvor ove agencije iz Berlina je kazao da će Merkelova takođe razgovarati sa novim šefom Bele kuće, iako je njena portparolka odbila da to komentariše.

Visoka savetnica u Beloj kući Kelien Konvej izjavila je da će Tramp i Putin verovatno pričati o širokom opsegu tema, uključujući i američke sankcije protiv Moskve i zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

„Pretpostavljam da će oni razgovarati, u interesu svojih zemalja, o tome kako se udružiti i raditi zajedno na pitanjima oko kojih mogu pronaći zajedničke osnove i o tome gde bi ove dve nacije možda mogle da poraze radikalni islamistički terorizam“, odgovorila je Trampova savetnica.

AP prenosi da je Konvejova tokom gostovanja u emisiji „Foks njuza“ navela sankcije koje su SAD uvele protiv Rusije kao jednu od tema. Ona je kazala i da će Tramp biti „prijemčiv“ prema ruskom predsedniku „ako Putin želi da vodi ozbiljan razgovor o tome kako pobediti islamističke ekstremiste“.

Iz Kremlja poručuju da Putin namerava da Trampu čestita stupanje na dužnost američkog predsednika i s njim razmeni stavove o trenutnom stanju bilateralnih odnosa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, na konferenciji za novinare, upitan da li će biti reči i o Ukrajini, odgovorio da je malo verovatno da će oni razgovarati o velikom broju tema s obzirom da je u pitanju njihov prvi kontakt od inauguracije Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar