najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tramp i Hilari još bliži nominacijama posle pobede na istoku

Pretendenti za nominaciju Republikanske i Demokratske stranke na izborima za predsednika SAD Donald Tram i Hilari Klinton osvojili su svako u svojoj stranci veliku pobedu na preliminarnim izborima u pet severoistočnih država.

Posle pobede na unutarstranačkim izborima u Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlendu republikanac Donald Tramp je sebe već proglasio za kandidata.

On je od 118 raspoloživih delegata dobio 105 čime je povećao ukupan broj svojih delegata na 950. Džon Kejsik je osvojio pet delegata iz Roud Ajlenda a Tom Kruz jednog. Za nominaciju Republikanske stranke potrebno je 1.237 delegata.

I Hilari Klinton je dominiarla u četiri od pomenutih pet država, izgubivši samo u Roud Ajlendu i sada ima 90 odsto od   2.383 delegata koji su joj potrebni za nominaciju.

Ipak rival Klintonove Berni Sanders i Trampovi rivali republikanci Ted Kruz i Džon Kejsik obećavaju da će nastaviti trku bez obzira što su im šanse sve slabije.

Tramp još uvek mora da se potrudi da obezbedi dovoljan broj delegata potrebne za nominaciju pre nacionalne konvencije Republikanske stranke  u julu.  Kruz i Kejsik rade na tome i prete da će primorati Trampa da se sa njima suoči na samoj konvenciji gde delegati posle prvog kruga mogu da glasaju za koga hoće.

Tramp to ne priznaje. On trenutno ima 77 odsto potrebnih delegata i po njemu trka je završena. “Gotovo je. Što se mene tiče, gotovo je” rekao je on na pobedničkom skupu u lobiju Kule Tramp u Njujorku, preneo je AP.

Osvojivši pobede u Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji, Hilari Klinton sada ima  90 odsto delegata potrebnih da bude prva žena nominovana za kandidata na predsedničkim izborima.

Uvereni u unutarstranačke pobede i Tramp i Klintonova su na pobedničkim skupovima paljbu okrenuli jedan prema drugom dajući uvid u to kako bi mogla da izgleda predsednička trka posle njihove nominacije.

“Mislim da je ona loš kandidat i da ću je lako pobediti,” rekao je Tramp na konferenciji za štampu u Njujorku.

Tramp koji se sprema da danas u Vašingtonu govori o spoljnoj politici kirtikovao je Klintonovu i za učinak dok je bila državni sekretar i činjenicu da je glasala za rat u Iraku dok je bila senator iz Njujorka.

On je rekao da je njena jedina prednost to što pokušava da bude prva žena predsednik SAD.

“Iskreno da je Hilari Klinton muškarac, mislim da ne bi dobila 5 odsto glasova,” rekao je on prenosi Rojters.

Na pobedničkom skupu u Filadelfiji Klintonova je Trampa upravo kritikovala što je optužuje da igra  “na žensku kartu”.

“Ako je borba za zdravstvenu zaštitu žena, plaćeno porodiljsko odsustvo i jednaku platu igranje na žensku kartu, onda ću da igram,” rekla je ona.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Danijela

    Zasmetala mi je jedna jezička greška koja se često provlači i često je prave novinari: Hilari Klinton nikako ne može da bude Klintonova, jer je ona udata za Klintona, a nije njegova ćerka. Moj utisak je da ovu grešku pravite zato što mislite da zvučite otmenije, a u stvari zvučite nepismeno. Naime, ako se neka osoba ženskog roda preziva Popović, onda je ona Popovićeva, ako joj je tata Popović, odnosno Popovićka, ako joj je muž Popović. Često čujem da se za Svetlanu Ražnatović kaže “Ražnatovićeva”, valjda zato što otmenije zvuči. Ona je Ražnatovićka, a njena ćerka je Ražnatovićeva. U slučaju Hilari Klinton, nisam sigurna, ali mislim da ne možete da koristite Klintonovka. Znam samo da Klintonova NE MOŽE – jer ta rečenica govori o njenoj ćerci. Takođe, zaime mozga, angažujte nekoga da vam lektoriše tekstove, jer sam čitajući ovaj tekst pomislila da se Tom Kruz kandidovao za predsednika. Možda vam uz jezičke uhvati i koju materijalnu grešku kojih ima na pretek.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike