najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tramp i Klintonova povećali prednost, Rubio izašao iz trke

Donald Tramp i Hilari Klinton ojačali su svoje pozicije favorita u trci za stranačke nominacije za predsednika SAD, posle značajnih pobeda na stranačkim izborima koji su u utorak održani u pet država.

Tramp je osvojio najviše glasova delegata u tri države, Floridi, Ilinoisu i Severnoj Karolini, dok je guverner Ohaja Džon Kejsik u svojoj matičnoj državi ostvario prvu pobedu i time povećao svoje šanse za izbore na republikanskoj konvenciji.

Senator Marko Rubio je izgubio u svojoj državi, posle čega je rekao da se povlači iz izborne trke.

Jučerašnji izbori su se smatrali ključni momentom na republikanskim izborima, pošto su prvi put održani u Floridi i Ohaju gde pobednik dobija sve delegate bez obzira na broj osvojenih glasova. Tramp je značajnom pobedom u Floridi dobio 99 delegatskih glasova.

Tramp je do sada osvojio 46 odsto delegata i sada ima ukupno 621 glas delegata, Kruz 396, a Kejsik 138. Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata.

Kandidatkinja Demokratke stranke za predsedničku nominaciju Hilari Klinton pobedila je u četiri države, u Floridi, Ohaju, Ilinoisu i Severnoj Karolini, čime je zadala jak udarac Berniju Sandersu, koji se nadao da će pobediti u Ohaju i Ilinoisu.

Klintonova je jučerašnjim pobedama povećala svoje šanse da bude prva žena u američkoj istoriji koja je osvojila stranačku nominaciju.

Na dosadašnjim izborima Klintonova je osvojila 1.561 delegata, a Sanders 800. Za predsedničku nominaciju pobno je 2.383 delegatskih glasova.

Izbori u Misuriju su bili tesni i medju republikanskim i medju demokratskim kandidatima pa se još ne zna pobednik.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike