U trendu

Tramp i Mej razgovarali o proterivanju ruskih diplomata

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je danas telefonom s britanskom premijerkom Terezom Mej o koordinisanim naporima zapadnih saveznika na proterivanju ruskih obaveštajaca, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća navodi da su se Tramp i Mej složili da je razotkrivanje ruskih špijunskih krugova prioritet u cilju „zaustavljanja tajnih ruskih aktivnosti i sprečavanja budućih napada hemijskim oružjem na tlu bilo koje od dve zemlje“.

Velika Britanija optužuje Rusiju da stoji iza napada nervnim gasom na dvostrukog agenta Skripalja i njegovu ćerku Juliju. Oni su 4. marta pronadjeni na klupi bez svesti i, kako je tada saopšteno, u kritičnom stanju.

Više od 20 zemalja, medju kojima su SAD, Nemačka, Francuska, Poljska, Ukrajina i Crna Gora, proteralo je ove nedelje ukupno više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Tramp i Mej su razgovarali i o nedavnom usvajanju zakona koji bezbednosnim zvaničnicima SAD i drugih zemalja treba da olakša pristup elektronskim podacima u inostranstvu, navodi Bela kuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.