Tramp i Mej složni oko saradnje, protesti u Londonu

LONDON – Američki predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u razgovoru s britanskom premijerkom Terezom Mej da veruje da Velika Britanija može da sklopi „veoma značajan trgovinski sporazum“ sa SAD pošto napusti EU, dok se širom zemlje održavaju demonstracije protiv njegove posete.

On je razgovarao s poslovnim liderima na sastanku na kojem je bio domaćin zajedno s premijerkom Terezom Mej, drugog dana zvanične posete Londonu.

Njih dvoje trenutno razgovaraju o spornim pitanjima kao što je poslovanje s kineskom kompanijom Huavej.

Za to vreme se širom Velike Britanije održavaju protestim, a lider laburista Džeremi Korbin će se obratiti skupu u Londonu.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, očekuje se da će Mej predstaviti i stav Velike Britanije o klimatskim promenama i Iranu tokom sastanka s predsednikom u Dauning stritu.

„Mislim da ćemo imati veoma, veoma značajan trgovinski sporazum“, rekao je Tramp britanskoj premijerki, dok je ona rekla da postoje „velike mogućnosti“ za Veliku Britaniju i SAD da sarađuju u budućnosti.

Očekuje se da će se hiljade ljudi okupititi na protestima protiv Trampove posete, na londonskom Trafalgar trgu kao i u Birmingemu, Stouku, Šefildu, Glazgovu, Edinburgu, Česteru, Lesteru, Oksfordu i Ekseteru.

Londonska policija saopštila je da je 3.182 policajaca raspoređeno kako bi poseta predsednika prošla kako treba i da se „osigura bezbednost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.