Tramp koči usvajanje zakona o pomoći za nezaposlene

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp odbio je sinoć da potpiše zakon o pomoći za nezaposlene Amerikance na koji ima iznenadne primedbe.

„Ovo je partija šaha, a mi smo u njoj pioni“, izjavila je za AP Lanetris Hejns samozaposlena, razvedena majka troje dece iz Indijane, koja će ostati bez pomoći od 129 dolara nedeljno već u utorak u podne ukoliko predsednik ne bude potpisao zakon.

Tramp je iznenada odbio da potpiše zakon jer smatra da je predložena pomoć od 600 dolara premala za većinu nezaposlenih Amerikanaca i zahteva da taj iznos bude 2 000 dolara.

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa glatko su odbacili Trampov zahtev tokom neuobičajene sednice na Badnje veče, ali to nije uticalo na američkog predsednika da popusti iako brojni Amerikanci svakodnevno iščekuju priliv državne pomoći u jeku pandemijske besparice.

„Ja samo hoću da naši divni građani dobiju 2000 dolara umesto jadnih 600 dolara“, objavio je Tramp na svom Tviter nalogu, a novoizabrani američki predsednik Džo Bajden pozvao je aktuelnog predsednika da bez odlaganja potpiše zakon i optužio ga da je „odbacio odgovornost i prouzrokovao razorne posledice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.